Hashimoto to
schorzenie autoimmunologiczne, kiedy układ odpornościowy błędnie traktuje
tarczycę jak swojego wroga i zaczyna zwalczać jej komórki. W efekcie dochodzi
do niedoboru hormonów wytwarzanych przez ten gruczoł, w tym tyroksyny biorącej
udział w metabolizmie.
Niepokojące oznaki
Pierwsze objawy choroby są podobne do symptomów depresji –
pacjent cierpi na obniżenie nastroju, brak energii i osłabienie. Dopiero kiedy
tarczyca uszkodzona jest w stopniu powodującym niedobór jej hormonów, pojawiają
się bardziej jednoznaczne oznaki niedoczynności gruczołu, a więc nieuzasadnione
przybieranie na wadze (nawet jeśli nie zmienimy stylu życia ani diety),
przesuszona skóra, wypadanie włosów, zaparcia i ciągłe odczuwanie chłodu. Ze
względu na problemy z wagą, ważna jest dieta
przy chorobie Hashimoto na równi z leczeniem farmakologicznym.
Dieta przy
niedoczynności tarczycy
Zapalenie tarczycy
przyczynia się do problemów z wagą wynikających z powolnego działania układu
trawiennego. Aby przyspieszyć metabolizm, należy wprowadzić do menu produkty
bogate w błonnik, które nieco go pobudzą, a także białko. Stanowi ono nie tylko
ważny budulec dla komórek i mięśni organizmu, ale również wymaga więcej energii
na jego strawienie, stąd dieta w
Hashimoto powinna zawierać posiłki z dużą zawartością białka. Lepiej jednak
unikać produktów mlecznych, ze względu na laktozę oraz trudniejsze przyswajanie
leków z hormonami tarczycy.
Czy dieta przy
niedoczynności tarczycy wyklucza warzywa krzyżowe?
Chociaż warzywa krzyżowe zawierają związki wolotwórcze,
gotowanie neutralizuje ich szkodliwe działanie, dlatego nie warto z nich
rezygnować. Ponadto są one źródłem ważnych dla organizmu składników, stąd nie
jest wskazane wykluczenie ich z jadłospisu.
Dieta Hashimoto nie powinna zawierać jednak soi,
ponieważ w jej przypadku gotowanie nie neutralizuje związków wolotwórczych, a
ponadto przyczynia się ona do wzrostu poziomu estrogenu we krwi, którego
pacjentki cierpiące na
niedoczynność
tarczycy i tak mają za dużo.